Kraśnicki - malinowy powiat!

Naturalna, zdrowa i bezpieczna żywność wyzwaniem XXI wieku

Konferencja zdrowia (link otworzy duże zdjęcie)

„Naturalna, zdrowa i bezpieczna żywność wyzwaniem XXI wieku” – to hasło konferencji, która odbyła się we wtorek 21 marca 2017 w Kraśniku.


Organizatorami Konferencji naukowo-szkoleniowej byli: Katedra i Zakład Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie reprezentowanej przez Kierownika Pana Prof. zw. dr hab. n. med., dr h. c. Piotra Książka oraz Starosta Powiatu Kraśnickiego –Pan Andrzej Maj.


To szósta edycja konferencji, której tematem przewodnim była przede wszystkim próba zmiany stereotypów myślenia na temat jedzenia, ale także zrewolucjonizowanie żywienia indywidualnego człowieka jak i żywienia szpitalnego. Aspekty wpływające na właściwe nawyki żywieniowe, wypracowanie standardów w zakresie żywienia oraz prawidłowej diety. Sposób odżywiania ma bardzo duży wpływ na zdrowie jak również na jakość życia.
Podjęta inicjatywa wynikała z szerokiego spektrum zainteresowań współczesnego społeczeństwa podnoszeniem wartości codziennego odżywiania. Produkty, które są spożywane mają w dużym stopniu wpływ na odporność organizmu jak również mogą zapobiegać wielu ciężkim chorobom.


Zwrócenie uwagi na informacje zawarta na etykiecie produktów spożywczych podnoszą świadomość i odpowiedzialność z dokonanego wyboru zakupu danego produktu. Przekaz medialny jest istotnym elementem wyboru danej marki a w konsekwencji danego produktu. Często przekaz medialny determinuje wybór konsumencki.
Część konferencyjna została otwarta wykładem inauguracyjnym pt: „Naturalna i bezpieczna żywność podstawą nowoczesnej diety” - Prof. zw. dr hab. n. med. Piotra Książka, następnie dobył się panel dyskusyjny (Policy Forum) z udziałem ekspertów.


Kolejną częścią konferencji były prelekcje: „Rola etykiety produktu w wyborze konsumenckim” – dr n. med. Sylwia Mojsym-Korybska, następnie „Czy zdrowa żywność to zdrowa marka” mgr Piotr Lewandowski, kolejnym tematem była „ Zasada żywienia chorych w szpitalu” dr n. med. Agnieszka Dziewa, oraz „Rola odżywiania w kształtowaniu odporności” – lek. med. Joanna Patrzylas, mgr farm. Edyta Hofman.

Opublikowano: 27 marca 2017 10:52

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 423

logo Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Informacja o dofinansowaniu ze środków Ministra Administracji i Cyfryzacji

Projekt "Budowa serwisu internetowego Powiatu Kraśnickiego" współfinansowany przez Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji w ramach konkursu: Dofinansowanie budowy lub dostosowania stron internetowych podmiotów realizujących zadania publiczne do potrzeb osób niepełnosprawnych.