Kraśnicki - malinowy powiat!

Ponad 200 uczniów z naszego powiatu odbyło staż zawodowy w Grecji

Logo Erasmus (link otworzy duże zdjęcie)

214 uczniów z czterech szkół średnich naszego powiatu odbyło w tym roku szkolnym staż zawodowy w Grecji. Wczoraj wróciła do Kraśnika ostatnia grupa młodzieży z kraśnickiej „trójki”. Wyjazdy zorganizowano dzięki wsparciu Unii Europejskiej z programów Erasmus+.

Trwająca dwa lub trzy tygodnie niezwykła przygoda miała na celu poszerzenie wiedzy i umiejętności zawodowych, nabycie nowych doświadczeń. Była to także okazja do poznania greckiej kultury, historii, przyrody i kuchni.

Na przełomie września i października uczniowie kształcący się na kierunku ekonomicznym kraśnickiego „Reja” oraz na kierunku handlowym Zespołu Szkół – CKZiU w Urzędowie odbyli trzytygodniowe praktyki w ramach projektu „Praktyki zagraniczne szansą rozwoju kompetencji zawodowych młodzieży wiejskiej”. Organizacją wysyłającą młodzież na staż była firma Master Builders Sp. z o.o., a organizacją goszczącą Youthfully Yours Gr.
Ta grupa młodzieży odbyła swoje praktyki m.in. w firmie Olympia Electronics – jednej z dziesięciu najlepiej rozwijających się firm na świecie, gdzie powstają innowacyjne systemy bezpieczeństwa i zabezpieczenia elektroniczne, tj oświetlenia awaryjne, systemy wykrywania pożaru czy przełączniki kart hotelowych. Uczniowie mogli też prześledzić cały proces produkcji i pakowania w Maxi Paper w Katerini – największym przedsiębiorstwie produkującym papier w tym rejonie Grecji.

Z kolei młodzież z Zespołu Szkół w Wólce Gościeradowskiej, kształcąca się na kierunku rolniczym, we wrześniu odbyła dwutygodniowy staż w ramach projektu „Ekologiczne rolnictwo przyszłością młodego rolnika”. Tu organizacją wysyłającą młodzież na staż było Akademickie Centrum Informacji i Edukacji Europejskiej (ACIEE), a organizacją goszczącą grecka Georgikes Ekmetaleuseis.
Stażyści odwiedzili m.in. profesjonalny serwis i punkt sprzedaży maszyn rolniczych, gdzie zobaczyli różnego rodzaju maszyny i poznali ich szczegółowe dane techniczne. Dotarli także do fabryki oliwek, gdzie w niewielkiej rodzinnej przetwórni (ale wytwarzającej ok. 60 ton oliwy rocznie!) poznali tajniki tłoczenia oliwy z zielonych oliwek. Pracowali również na plantacji kiwi, gdzie poznali zasady uprawy, zbioru i przetwarzania kiwi oraz różne ciekawostki dotyczące tej rośliny (np. sadzonki kiwi są rodzaju męskiego oraz żeńskiego, i aby kiwi zaowocowało muszą być obok siebie posadzone parami). Swoje zawodowe praktyki odbyli także na plantacjach winogron oraz jadalnych kasztanów. Doświadczenie zdobyli podczas wizyty studyjnej w zakładzie wytwarzania sera feta, gdzie poznali mechanizmy łańcucha produkcyjnego.


Uczniowie klas gastronomicznych z Wólki Gościeradowskiej na przełomie września i października uczestniczyli w programie „Praktyki gastronomiczne i hotelarskie poza Polską niezbędnym elementem nowoczesnego kształcenia zawodowego”. Pod okiem szefa kuchni Dimitrisa w greckiej restauracji przygotowywali i wydawali lokalne dania, m.in. musaka czy suvlaki. Uczestniczyli w pokazie przygotowywania drinków. Odwiedzili bio- plantację winorośli i oliwek oraz miejscowy targ rolny. Bardzo pouczająca była wizyta w Amerykańskiej Szkole Farmerskiej. Szkoła prowadzi hodowlę bydła mlecznego i rzeźnego, drobiu, ślimaków, ziół, warzyw zielonych, winogron. Zajmuje się również produkcją wina i mleka. Uczniowie poznali tajniki uprawy tych roślin, proces pasteryzacji mleka oraz rozpoznawali zioła. Dzięki wizytom w lokalnej piekarni i cukierni gastronomicy prześledzili cały proces pieczenia chleba, a nawet brali w nim udział.

Najwięcej - 135 uczniów wyjechało do Grecji z kraśnickiej „trójki”. Od września do listopada cztery grupy młodzieży z  technikum zrealizowało dwu i trzytygodniowe staże w greckich przedsiębiorstwach z branży IT, hotelarskiej i mechanicznej. W programie „Rozwój przyszłych programistów na europejskim rynku pracy” uczestniczyła też grupa handlowców z Urzędowa. Organizatorem tego przedsięwzięcia było GT Future Communication Sp. z o.o.

Zagraniczne praktyki były okazją do nabycia doświadczenia zawodowego, ale też niezwykłą przygodą, w czasie której uczniowie poznali „kawałek świata”, zakosztowali innego życia, stali się bardziej komunikatywni, otwarci, a przy okazji poprawili znajomość języka angielskiego.


Po pracy oraz w dni wolne od praktyk młodzież mogła korzystać z kąpieli w Morzu Egejskim, wypoczywać na plaży i korzystać z pięknej, słonecznej pogody oraz miejscowych atrakcji. Niezapomnianych wrażeń dostarczyły wycieczki, między innymi do Salonik oraz do wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO, słynnych prawosławnych klasztorów w Meteorach. Kolejną atrakcją był rejs po Morzu Egejskim na wyspę Skiathos, gdzie kręcone były sceny do popularnego musicalu „Mamma Mia”. Po rejsie pełnym greckich tańców i dobrej zabawy uczniowie zwiedzali wyspę i zobaczyli typowe dla tego regionu malownicze białe domki z niebieskimi okiennicami. Byli na farmie małż, zażyli kąpieli błotnej, zwiedzili podziemne Muzeum w Verginie, gdzie podziwiali starożytne grobowce oraz zaliczyli wycieczkę w masyw najwyższego szczytu Grecji – Olimpu. Część grup zwiedziło muzeum historii miejscowych winnic.


Uczniowie po zakończeniu stażu otrzymali wydane w dwóch wersjach językowych (po angielsku i po polsku) europejskie certyfikaty Europass-Mobilność, które potwierdzają kwalifikacje zawodowe i podnoszą konkurencyjność ich posiadaczy na europejskim rynku pracy.

Opublikowano: 29 listopada 2016 10:50

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 601

logo Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Informacja o dofinansowaniu ze środków Ministra Administracji i Cyfryzacji

Projekt "Budowa serwisu internetowego Powiatu Kraśnickiego" współfinansowany przez Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji w ramach konkursu: Dofinansowanie budowy lub dostosowania stron internetowych podmiotów realizujących zadania publiczne do potrzeb osób niepełnosprawnych.